poniedziałek, 30 maja 2016

Zdrowe jedzenie : pizza z patelni

Lubicie proste rozwiązania? Ja uwielbiam i zawsze lubiłam ułatwiać sobie życie. Kiedy zdrowe jedzenie było dla mnie tylko hasłem, nad którego znaczeniem nie bardzo się zastanawiałam byłam pewna, że jego przygotowanie zajmuje całe mnóstwo czasu. A ja go - jak zwykle - nie miałam. Teraz wiem, jak bardzo się myliłam. Fit pizza z patelni? Mówisz? Masz! I to w 10 minut. Zaraz Wam tutaj opiszę ten mój patent, który wzbudził Wasze ( nie małe) zainteresowanie.





Pizza z patelni? I jeszcze Fit?

Ha! A dlaczego by nie? Bawi mnie to, że ludzie mówią: ooo.. jesteś na diecie.. no efekt spoko, widać różnicę, ale Ty się pewno w ogóle nie najadasz. Głodujesz i jeszcze wszystkiego sobie odmawiasz. 
NIC bardziej mylnego. Jem absolutnie wszystko, tylko zamieniam (nie)zdrowe składniki na ich ZDROWSZE odpowiedniki. 

Odchudzam się od ponad miesiąca - dziś był dzień ważenia i waga pokazała kolejny kilogram mniej, więc łącznie spadło ich już 7. I tak - JESTEM PEWNA, że bardzo dużo daje mi suplement Trizer, ale największą robotę odwala właśnie Trizerowa dieta, która jest dołączona do suplementu. Wracając jednak do tematu - nie odmawiam sobie NICZEGO. Jem smacznie, i zdrowo. I taka fit pizza z patelni może być tego przykładem.

Zdrowe jedzenie - jak zrobić pizzę z patelni?

Łatwizna. Naprawdę, I nie skłamię jeżeli powiem, że wystarczy nam jakieś 10 minut na przygotowania. Później już zostaje tylko pałaszowanie ale powiem szczerze, że moja wyglądała tak cudnie, że żal było mi wbić w nią nóż i widelec. No ale dobra : fit pizza z patelni - czego potrzebujemy?

  • mąka - bałam się jej długo, ale dorzuciłam ją do swojej diety wg. intrukcji Trizerowego dietetyka. Tym razem potrzebne nam będą 2 łyżki (ja korzystam z orkiszowej)
  • jajko - wystarczy takie średniej wielkości
  • 3 łyżki mleka - ja używam ostatnio migdałowego, prawie nie ma kalorii
  • odrobina proszku do pieczenia, dosłownie na czubku łyżeczki
  • zioła - oregano, tymianek.. no wszystko, co lubizie w pizzy ;) i trochę soli -  u mnie himalajska - różowa
Nie możemy też pamiętać o dodatkach. Na pewno przyda się sos pomidorowy - ja robię sama. Obieram ze skórki 1 dużego pomidora, kroję na małe cząstki i wrzucam na patelnię z kroplą oleju kokosowego i podsmażony wcześniej czosnek. Czasami dodaję zioła. 

Na mojej pizzy pojawiły się też pomidorki koktajlowe, trochę wędzonego łososia, i serek wiejski - zastępuje nim wszystkie sery w przepisach. Świetnie się rozpuszcza i jest niskokaloryczny. 

Zdrowa pizza z patelni - przygotowanie:

Uwielbiam takie zdrowe jedzenie. Mam ochotę na pizzę - idę, i robię. Bez wyrzutów sumienia bo wiem, że waga i tak pójdzie w dół. Bo kalorii niewiele i same spoko produkty. No ale dobra, jak zrobić tą naszą pizzę z patelni?

Nie ma chyba nic prostszego. Wystarczy wrzucić do miski wszystkie składniki na ciasto i wymieszać na gładką masę. A później na teflonowej, nie przywierającej patelni rozsmarować ciasto i pozwolić mu się podpiec przez jakieś 2 minutki, jak zaczną się pojawiać takie pęcherzyki, można odwrócić nasz placuszek i znów 2 minutki na drugiej stronie. A później ziuuuu z ognia, smarujemy wszystko naszym sosem (może być tradycyjny przecier pomidorowy ) i układamy wszystkie dodatki a na górę serek wiejski - wolisz mozarellę? Spoko ;) też jest dietetyczna. Ale jednak ma więcej kcal a ja mocno je liczę ostatnio :) no i teraz pokrywka na górę i jeszcze 6 minutek na patelni na małym ogniu.
A później to już można jeść , i podziwiać, bo jest co. o! Sami zobaczcie:



No to co.. kto będzie próbował takiego pizzowego eksperymentu? ;) A może macie jakiś swój patent na szybką, zdrową pizzę?



12 komentarzy:

  1. Wygląda fantastycznie i zachęcająco :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. spróbuj.. serio smaczna i dużo mniej kaloryczna od tradycyjnej ;)

      Usuń
  2. Fajny patent :) Zapiszę przepis i spróbuję

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. spróbuj koniecznie, naprawdę jest smaczna :)

      Usuń
  3. Ale bajer! Kurka, proste jak nie wiem co, ale nigdy nie próbowałam! Dzięki za info:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Robiłam kiedyś podobną.. :) Pysznie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  5. a ja takowej jeszcze nie robiłam. z tym, że nie lubię mozarelli, fety czy też serka wiejskiego. taki dziwny typ. Ale wypróbować muszę :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wygląda pysznie. Możesz dorzucić odrobinę (zamiast proszku) drożdży wtedy ciasto troszkę bardziej podrośnie ;)

    OdpowiedzUsuń